Weblog - my first web diary

15. 07. 2003

Runy, spirituální cesta
Autor - 12:03 | [Kategorie: Poznámky] | permalink
=============== RUNY - spirituální cesta ===============

(když bych si to smazal, tak mám kopii na ICQ… :-)

Projevy mystické síly (dále jen Kouzla) jsou konstruovány na základě jasných numerologický pravidel. Vznikají kombinací konkrétních RUN s daným významem či aspektem. Tyto runy pak tvoří jakýsi katalizátor pro uvolnění mystické síly do reálného světa. Nicméně se jedna pouze o zástupné symboly nikoli zdroje síly samé.

Zdrojem síly je v případě spiritistů duševno či duch. Filozofie dvou přistupů k spirituální síle děli spirituální mystiky na "Druidy", kteří se dívají na duševno ze strany žovota a "Nekromanty", kteří chapou duševno jako síly smrti. Síla je při kouzlu uvolňována u obou stejným způsobem.

Ve spirituální mystice patří do základního numerologického schématu čísla 3, 8 a 9 v případě Druida a 4, 7 a 10 u Nekromanta. Tomu odpovídají i možné počty run v kombinacích tzv. rituálech, které budou funkční. Nejnižším stupněm tedy bude TROJICE, pak OSMICE a nakonec DEVÍTICE run resp. ČTVEŘICE, SEDMICE, DESÍTKA. --------------- DRUID --------------- Efekt kouzla vzniká během koncentrace rituálním vykreslením příslušného počtu run. Po dostatečně silné koncentraci dojde k projevu v reálném světě. Tento projev vyvolává odezvu v duchovi příslušného tvora, předmětu či samotného vyvolavače. Duch je osloven rituálem a snaží se jej uposlechnout. Jeho vazba na tvora či věc je však silná a nedovoluje duchovi dělat nic proti své prapůvodní vůli či funkci, která je duchovi dána. Aby tedy mohl uposlechnou rituál, předá mu vyvolavač svou mystickou sílu resp. duch si jí veme sám v takovém množství, aby překonal onu vazbu.

Základní, nejjednodušší rituál je tvořena trojicí run. Musí obsahovat 3 různé runy. To znamená, že ani jedna runa se nesmí ve formuli opakovat. Vzhledem k tomu, že je nutné předávat duchovi sílu, působení rituálem je vždy na DOTEK, ať už sebe sama nebo nečeho jiného. Runa AKČNÍ tedy až na vyjímku ztrácí význam. Viz dále.

Druhým stupněm rituálu je osmice. V této skupině run je již možné opakovat významové runy, ale každou nejvýše DVAKRÁT. V osmici je možné již použít runu AKČNÍ, ale pravidlo o možnosti opakování přestává platit. Takže jakmile má runa význam akční, smí být v kombinaci jen jednou a vždy na konci formule.

Nejvyšším stupněm mezi rituály je devítice. Jedná se o nejkomplexnejší rituál. Platí pro něj stejná pravidla jako pro předchozí rituály, ale runy se mohou opakovat maximálně TŘIKRÁT. Akční runa smí být stále jen jedna.

Speciálním případem jsou násobné rituály s nejsilnějšími efekty. Jedna se vlastně o spojení tří totožných rituálů ze tří run do sebe. Vytvoří se tím mnohem účinnější rituál 3x3. Jen v tomto případě je povoleno začlenit do trojice akční runu resp. ji třikrát opakovat. Toto spojování je velmi náročné a v podstatě je lze považovat za čtvrtou úroveň spiritistických dovedností. --------------- VÝZNAMY --------------- Jak již bylo uvedeno výše, dělíme významy či aspekty run na AKČNÍ (velkým písmem), VÝZNAMOVÉ a NUMEROLOGICKÉ (v hranatých závorkách). V kulatých závorkách jsou uváděny pro zpřesnění významy i v kontextu.

FEHU - Zvíře (nehumanoidní bytost) - Hodnota, peníze - Mince (tvar kruhu nebo disku)

URUZ - Síla - Rychlost - Pohár (plná nádoba, plnost) - Zdroj (určený k vyčerpání) - [sčítání]

THURISAZ - Negace - Zdroj zla (pohlcení, sousteřdění do sebe) - Srdce (citlivé centrum, težiště) - Ostří, ostrost - Jed - [opak]

ANSUZ - Božský aspekt - Pán, vládce - Strom - Oběšenec (odepření základní potřeby, trest) - [jedna]

RAIDO - Cesta (propojení dvou míst nebo časů) - Vůz, Kolo (usnadnění, překonání překážky) - Vzdálenost

KAUNAZ - Pochodeň (světlo) - Horko, var, vysoká teplota - Nepříjemnost (omezení narušující přirozenou rovnováhu)

GEBO - Obecná runa ochrany - Radost (ovlivnění emocí) - Dar - Oběť (dobrovolná)

WUNJO - P?ŽSOBENÍ NA MÍSTO - Sláva (kladné ovlivnění emocí okolí vůči cíli) - Hmotný nepřenosný majetek, půda - Intoxikace (psychická, zklidnění negativních jevů mysli)

HAGALAZ - Počasí (nepřiznivý klimatický jev) - Hmotná střela/y - Narušující/destruktivní síla (typu zemětřesení, puknutí ap.) - [násobení]

NAUTIZ - Nedostatek (nepřítomnost, chybění věci či jevu) - Bariéra, překážka - Práce (ztežující námaha) - [odečítání]

ISA - Led, chlad - Průhlednost - Spoutání (obecné omezení pohybu) - [dělení]

JERA - Úroda, blahobyt - Kopí (bodná/pronikající zbraň) - Přetrvání (trvalé působení, nekončící, dlouhé období) - [nekonečno]

EIHWAZ - Luk (střelná zbraň) - Pružnost

PERTHO - Magie země (mystická síla neživých věcí) - Ženský aspekt - Plodnost - Tanec

ALGIZ - Speciální ochrana (ve formě artefaktu, budovy, místa) - Ochrana bojová (tvaří v tvář nepříteli) - Chrám (mystický klid)

SOVULO - Slunce (oheň) - Prozření (osvícení, odhalení tajemství) - Paprsek (nehmotná střela) - [nula]

TEIHWAZ - P?ŽSOBENÍ DANÝM SMĚREM - Boj (posílení bojových schopností)

BERKANA - Regenerace (obnovení vlastností či sil) - Ovoce (plody rostlin) - Krása

EHWAZ - Létání - Věrnost (poslušnost či služba) - Čistota (oproštění se od fyzických negativních jevů) - Vítr (kontrola proudění)

MANAZ - P?ŽSOBENÍ NA SEBE - Osoba (humanoidní bytost)

LAGUS - P?ŽSOBENÍ NA BLÍZKÉ OKOLÍ - Voda - Neklid (neustávajících změna) - Obklopení (pohlcení, překrytí věci či jevu)

INGUZ - Magie bytosti (mystická síla živých bytostí) - Mužský aspekt

OTHILA - Dědičnost (přenesení vlastnosti či jevu na jinou bytost) - Moudrost (vědomosti, předávané zkušenosti) - Záhrobí (mrtvá bytost/i) - Svatyně (posvátné místo, pohřebiště)

DAGAZ - Den (světlý aspekt duální podstaty) - Čas

--------------- RITUÁLY - příklady --------------- Léčení: GEBO BERKANA PERTHO (dar, regenerace, magie země)

Diagnostika: INGUZ OTHILA MANAZ (Magie bytosti, Moudrost, Osoba)

Protijed: URUZ THURISAZ EHWAZ (vyčerpatelný zdroj, jed, čistota)

Zpomal otravu: ISA THURISAZ ALGIZ (spoutání, jed, mystický klid)

Předchozí: Dole na písku arény
Následující: K rituálům

Category

Archive