Vyhledávání na těchto stránkách
Loading

Haepp Modřinka

Modřinkovo úvahy

Kapitola, která byla napsána jen v představách Modřinky, ale je jistě zajímavá pro GameMastera a v budoucnosti (až bude hra dohrána či jen toto konkrétní tažení) bude sloužit jako vzpomínka na to, kam se myšlenky hráče a postavy ubíraly.

Tahle ta "naše" věštba mi věru dává zabrat, neboť se (jako každá věštba) dá vykládat několikerým způsobem. Přijmu-li to, čemu věří pár lidí z mého okolí, měli bychom brát v úvahu pouze prostřední část oné věštby, neboť její konce jsou zamlženy nejasnostmi. A je to pravda - nejjasnější verš je uprostřed:

Bez lásky vládnoucí rod bude žít,
a nic už kletbu nevykoupí
dokud se Balanar nezasnoubí
dokud nerozpadne se na kosti
Lemonův předchůdce věčnosti

Kdo je Lemonův předchůdce věčnosti? Já to nejsem a není to nikdo kdo pod Pánem snů sloužil  neboť to je trošku jinak - Náš Pán snů je znaven životem věčným a Lemon se má stát jeho nástupcem. Tenhle úkol Lemona teprve čeká, ale už prý ví jak na to a má na to i "snové" pomůcky. Pokud se odhodlá, tak možná do roka a do dne máme nového velitele . To by mě dávalo jistou naději, že bych se mohl trvaleji vrátit na Velvét (jenže to bude trvat možná o něco déle, protože Pán snů předává Lemonovi nějaké vědomosti)…, ale zase by se tím zavírala další část věštby

Pod Modřinkovým hradem voda hučí
z nočních hlubin zločin nevyplave
a nebožtík Pelin už nevstane.
Veď nás vpřed cestu neznáme

Pod Modřinkovým hradem bílý kámen svítí
oblaka nebem táhnou tiše.
Pelin, muž jedem otrávený
v hodovní síni plní číše.

Těchto osm řádků mi dělá největší starosti, protože jedinou cestu, jak bych se já dostal k hradu je ta, že bych se zde na Plexisu stal velvyslancem Velvétu a pobyl zde na tomto postu minimálně deset let. Získat hrad na Velvétu je pro mě tak fantaskní představa, že ji tu nemá cenu rozebírat - žil jsem s rodinou na Velvétu dost daleko od oficiálních míst a prakticky už ve hvozdu, takže město Tuvok a blízkost moudrého hvozdu mi poměrně dobře Velvétskou vesničku Bílý Kámen připomíná.

Ten problém, který mi dělá ony starosti je onen nebožtík Pelin. To, že byl otráven jsem netušil (nebo jsem to věděl a zapomněl?), ale vím, že mě náhoda přivedla do družinky, se kterou jezdil a právě v době kdy zemřel. Udělal jsem si poznámku - až někdy pojedu na velvyslanectví do Perklusu, tak se stavím v Komodoru, odkud snad Pelin měl být.

Je tu ale ještě jeden velmi fantaskní nápad, který mě napadl večer, když mě bolelo bříško po Vašíkovo medovině. Co když nějakou divokou změnou sebe sama ovládnu nekromancii? Nebo se snad stanu velvyslancem v říši smrti? Či snad nějak přejdu k Morte ascendu??? Nesmím pít cizí medovinu, když jsem zvyklý na víno……..

Je ale možné, že mám verše špatně oddělené a že to není čtyřtaktní verš…

Uzavřel jsem to pro tuto chvilku s tím, že zřejmě mám jít po stopách této události s dobrodruhem Pelinem.

Když jsem však byl v myšlenkách u Morte Ascenda, přesmykly se mé myšlenky k Balanarovo snoubence. To, jak je doporučeno snoubence se chovat - Radovat se z umírání - mě přivedlo k myšlence, že by se měl zasnoubit ze smrtí, ale i to bylo děsivé, protože tyto myšlenky jako by mi ukazovaly rozpad našeho "půlnočního týmu".

Zajímavé je také podívat se na věštbu z pohledu Raela - protože nejprve Rael ve věštbě přijíždí s bandou lapků, aby pak velel svým bratrům. Ve spojení s Lemonem je to o to divnější a taky děsivější, zvlášť když do toho zapojím lehčí verzi toho, co mě napadlo o Balanarovi. Takže od začátku věštby:

Výr svírá drápy netopýra
už zahubí svou kořist brzy
Už rytíř Rael s tlupou lapků
ujíždí k Lemonově tvrzi

První verš s výrem a netopýrem zatím pomíjím, protože ta metafora je mi momentálně ne zcela pochopitelná. To že Rael přijíždí s tlupou lapků je bezpředmětné, protože v nápadu, který mám k celé věštbě jen hrají roli "obětního masa"

Na vratech pevná petlice
před vraty sličná klíčnice.
Hej kámo, veď nás do zbrojnice,
proč tváře máš tak popelavé.

To, že brány říše Pána snu jsou bráněny, není pochyb a koho si tam obsadí Lemon je jeho věc. Pro Pána snů podle mě pracuje i někdo jako pomocník mimo naší trojici, kdo by mi poslal tenkrát ony brýle? Někdo kdo stojí mimo nás "Půlnoční"?

Ale je tu i verš o těch popelavých tvářích, na kterém se "otáčel" Balanar, když tvrdil, že se z Raela stane upír s popelavě šedou tkání. Mohlo by to být ale i naopak, že se Rael podivuje nad šedavou tváří služebníka Lemonova.  To by možné bylo, nějakou takovou barvu duše měly v říši Pána snů. Jenže za branami jedné sekce jsem byl jen jednou, teď když pracuji pro Pána snů chodím zásadně jen před bránu…

Pod Modřinkovým hradem voda hučí
z nočních hlubin zločin nevyplave
a nebožtík Pelin už nevstane.
Veď nás vpřed cestu neznáme

Když bych měl hodnotit tyhle čtyři řádky odděleně po dvojicích (tedy jinak než před chvílí), pak jako velvyslanec budu krýt nějakou věc, což bývá za jistých okolností i nutné… Není mi jasné, kdo zvolá ono "Veď nás vpřed cestu neznáme" protože to může volat Rael neznající cestu po tvrzi, ale i někdo jiný. A jsme zase u toho, musím se jít podívat po historii dobrodruha Pelina

Pod Modřinkovým hradem bílý kámen svítí
oblaka nebem táhnou tiše.
Pelin, muž jedem otrávený
v hodovní síni plní číše.

Zde bych se opět odvážil oddělit řádky po dvojicích. První by mohl odkazovat na mojí práci velvyslance, ale je mi to nejasné, ale pokud Pelin zemřel v noci, proč by nemohl plnit číše u Lemona v říši snů? Myslím že úplně v pohodě.

A zkrvavěl i luny svit,
když Rael s Lemonem začli pít.

Na můj vkus zkrvavěl luny svit příliš brzo, pokud se barví krví, ale taky by to mohlo naznačovat, že ona událost nastane v okamžiku, kdy dojde k plnému zatmění měsíce. Nepozdává se mi ale, že by se to dělo v říši, kde je věčná noc, ale proč by to nemohlo odkazovat na čas na Plexisu?

Bez lásky bude vládnoucí rod bude žít,
a nic už kletbu nevykoupí
dokud se Balanar nezasnoubí
dokud nerozpadne se na kosti
Lemonův předchůdce věčnosti

Tady nemám co dodat k tomu, co jsem si už promyslel dříve, takže bychom mohli jít dál. Ale v tenhle okamžik mi čím dál více vadí,že mi ona věštba nesedí úplně přesně na veršíky, jako by mi kousíčky věštby chyběly. Což mi připomíná, že nevíme, před kým byla věštba vyslovena a tím pádem jestli ji neupravil záměrně

Pod Modřinkovým hradem voda hučí
Nad hradem hvězdy v bujném tanci
opilý Rael bratrům velí
"všem v tvrzi hlavy dolů, chlapci"

Tady je to právě ukázka jak věštba má vypadat, protože tohle je jasně rým "ABCB" jak mě učíval učitel lingvistiky na Velvétu. A objevují se tu poprvé bratři…

Raduj se paní rozmilá
sama si nás přeci pustila.
Tvrz hoří, cimbuří se kácí.
Opilý Rael bratrům velí.
"Je čas jet domů, za mnou chlapci."

Co by se to mohlo udát? Představme si to tak, že Rael přijel vysvobodit své bratry z Lemonova držení Pána snů a aby bylo vše v rovnováze, obětuje ony lapky. Jenže _VŠEM_ hlavy dolů a ty škody - to vypadá, jako by mělo být zcela rozvráceno panství Pána snů….

Zbytek veršů věštby jsou už pak jen takové "dozvuky"

Nermuť se paní rozmilá
sama si nás přeci pustila.
Výr svírá drápy netopýra
Už zahubí svou kořist brzy.

Už rytíř Rael s kupou bratrů
dohýřil v přítelově tvrzi.
Proč pláčeš ženo Balanarova
sama si ho přeci pustila.

Po tom všem přemýšlení mi už výr a netopýr dávají o fous větší smysl, ale přehlušila mi to jiná myšlenka - Jestliže Lemon postoupí na nejvyšší místo a já s Balanarem zůstaneme v týmu - kdo nás doplní na pozici tři?
 

Do této pomyslné kapitoly bylo dodatečně - druhý den ráno - dopsáno

Jenže by to mohlo být ještě jinak, což jsem si uvědomil při své noční službě a zbytek mi docvakl s pomocí Lemona ráno - třetím mužem naší noční hlídky by se mohl stát Rael, pak by věštba měla malounko jiný smysl. Také již mám další typ na Balanarovo snoubenku/ženu. Za branami sekce 1 máme strážnou, která vypadá při pohledu zvenčí jako kostlivec v brnění, ale jinak vypadá každý, kdo je za branou. Nevím, jak bych vypadal já, když bych žil za branou, ale já jsem zatím ve světě před branou. Narozdíl od té dívčiny, která nesmí (už?) jít před bránu.

Jenže zase - proč by se Balanar zasnuboval s někým, s kým se může stýkat jen skrz železnou bránu? Ach jo…

předchozí listdalší list

(počet zobrazení příhod ostrova Plexis od 25.12.2006:  )



Tato stránka byla autorem Webu naposledy ručně editována nebo automaticky upravena  06.11.2014 21:32:34
počet přístupů