Najmutí posádky a první den plavby

Staří vlkové - kapitán Werewolf, kormidelník Black, bocman Dharag a přítel - kapitán Vrabčák vybírají novou posádku v krčmě u Mořské štiky. Zdatně jim sekunduje Niki a papoušel Lori. Po několika drobných příhodách jich odešlo jich o čtyři více - Zorra, Gahart, Drubalt a Talen…

Všechny až na kapitána Wolfa a Niki odvádí na loď Dharag, někteří si ještě rychle běží domů či do jiných hospod a ubytoven pro své věci.

V tu chvíli narážím na Wolfa a Niki já, neboť si chci opatřit nějaké peníze na cestu kamkoliv pryč, zde ve městě je mi docela horko, jak se tak říká. Wolf ale není žádný hejsek a svůj měšec,má dobře ukryt - pokud ho vůbec má.

Ten muz si zrejme niceho nevsiml, kdyz jsem mu sikovne zanoril ruku do kapsy. Ale ta holka zrejme ano, protoze najednou udelala prudky pohyb a zrejme se pokusila chytit tvoji ruku. Byla až dost dobrá na to, abych se pokoušel o únik a tak zaprosím že chci aspoň dvě mince. Niki se se mnou moc nepáře a rovnou mi dává dýku na hrdlo. Dobrovolně vracím měšec a říkám že jsem zoufalý a bez práce, abych později doplnil že umím i námořnické věci.

"Na ~Perle~ jsem se plavil poprvé - taková malá kocábka to byla" říkám pohrdavě, "~Svatý Jan~ (na lodi to prý bylo napsané nějak cizokrajně) to už byla loď na delší plavby, tam jsem se naučil hodně. Jenže tam mě vzali spíš proto, že nutně potřeboval odplout a nikdo jiný nebyl k mání. Kdo by chtěl na loď někoho nezkušeného, kdo vypadá že nemá sílu jako dospělý člověk… Ze zoufalství jsem se uchytil na další lodi jako osobní sluha jednoho bohatého obhodníka, přesvědčil jsem ho,že dokáži přinést horký nápoj z lodní kuchyně bez zranění… Jako bych si tímhle počinem svojí reputaci zhoršil, o další práci jsem už nezavadil. Vezmete mě na loď?" zeptám se s nadějí v hlase…

Díky této své výmluvnosti a ještě dalším slovům jsem nakonec přijat do posádky a tak pádím k lodi

Mezitím Dharag umravnil nováčky a poslal je spát do podpalubí do kajut. To, co Dharag označil jako vaše „kajuty“ si tento honosný název snad ani nezaslouží. Jedná se o tři místnosti, dvě dost velké, a jedné menší, ve které jste se začali ubytovávat. Pokud někdo nahlédl do těch větších, zjistil, že ty jsou je již obsazeny stávající posádkou. Mimo toho, že zde je na první pohled nepořádek – přece jen, osobní věci tolika lidí, jsou zařízeny stejně jako ta „vaše“. 
Několik patrových paland, pár houpacích sítí zavěšených u stropu, něco málo truhel na osobní věci a petrolejky na svícení. Upozorňuji, že na palandy se všichni nevlezete, takže kdo zaváhá, bude se houpat v síti :)

Kuchyň se nachází ve vyvýšené části na přídi lodi. Vchází se do ní menšími dvířky. Je celkem malá, i když je zde vše, co je potřeba. Uprostřed větší pracovní stůl, v rohu kamna s komínem vyvedeným na palubu, u stropu zavěšeno nádobí a košíky na zeleninu a jiné drobnosti.  Pak je zde u zdi menší příborník, ve kterém se nachází tepané podnosy, mísy a jiné nádobí, na kterém se servíruje jídlo pro velení lodi a význačné hosty. Dále truhla, ve které se nachází obyčejné dřevěné misky a lžíce – ty jsou nachystány pro nové členy posádky – každý vyfasuje své a má je u sebe. Pokud misku a lžíci ztratí, tak holt nemá z čeho jíst. Talíře a příbory pro velení lodi zde nejsou, ty se asi nachází v kajutě na zádi, která slouží jako společenská místnost pro důstojníky a jídelna dohromady.

Jsou zde další dvířka, které vedou do spižírny a z nich poklop do podpalubí, kde jsou zásoby. Přímo z kuchyně vede poklop k chodbičce ke kajutám posádky.

Teď se tedy přesuneme na záď, kam vám sice jako nováčkům Dharag zakázal přístup, ale nevěřím, že tam časem nikdo nepronikne :))) Jak bych to popsala – uzavřený prostor zádi je dvoustupňový.

Přímo z paluby se vejde do malé chodbičky, odkud vede pět dveří do kajut pro důstojníky, které jsou přeci jen zařízeny o něco lépe než hromadné kajuty pro posádku. Tři z nich jsou dvoulůžkové, dvě jednolůžkové. Houpací sítě zde nenajdete, jen celkem pohodlné palandy, stolek, židle, truhlu na věci a uzavíratelné poličky. Strop těchto kajut tvoří podlahu vyvýšené zádi, kam se vchází po schodech s pěkně vyřezávaným zábradlím. Zde je vchod do dalšího prostoru, který je rozdělen na tři části.

Dveřmi se vejde do již zmiňované společenskojídelní místnosti, odsud pak dveřmi nalevo do pracovny kapitána a odsud pak do jeho kajuty. Jídelna i pracovna kapitána jsou vybaveny celkem přepychově, drahý bytelný nábytek, koberce, tapisérie na stěnách… 

Když zase vyjdeme ven, vidíme, že po obou stranách tohoto prostoro vede jednoduché schodiště na něj – ke kormidlu.

A nyní se zase vrátíme na normální palubu, ve které se nachází několik poklopů do podpalubí.

Jeden, jak už víme, vede ke kajutám posádky. Ten se nachází poblíž přídě a kajuty jsou pod kuchyní.

Přímo uprostřed lodi je oklop, který vede do části lodi, kde jsou umístěna děla a vše potřebné pro střelbu – prostor je sice rozdělen příčkami, ale táhne se po celé délce lodi. Z něj vede několik poklopů do druhého podpalubí se zásobami nákladem a dalších úložných prostorů.

No a jinak na palubě – tři stěžně se spoustou plachet, ráhnoví, provazů, provazových žebříků, kladek, úchytů… :)))

Ale zpět ke mě. Ledva jsem dorazil k lodi a zavolal na bocmana, strhl se na lodi poprask a pro mě bylo překvapením že jsem ho spískal já. Vrabčák si mumlá něco o tom, že prý Wolf chystá plíživou akci, protože nás malých lidiček najal více. Bocman je přísný a nevěří mi že jsem byl přijat kapitánem: "Tak poď nahoru a řekni mi, co si myslíš, že spočívá v práci lodníka na takovym korábu jako je Sternenlicht!" křikl na mě. Podívám se na vrcholek stěžně a postupně jedu pohledem dolů a vyjmenovávám přitom všechny možné práce na lodi které mě přitom napadají. Vrabčák posléze pronesl, “Šikovný zvěd – vyzná se…“ a přestal si mě všímat, bocman je ale poměrně spokojen a dal mi přednášku že na téhle lodi musí být jen ti nejlepší námořníci.

Námořník (nebo námořnice) Nell mě pak zavedl do podpalubí a nechám si od ní odvyprávět základní věci co potřebuju vědět. "To de vo to… Kdyz budes na ocich, kdyz se zrovna shani nekdo na nejakou praci, tak ji zrejme dostanes… A praci rozdeluje Dharag… Jestli myslis tak nejak obecne, tak ne - Werewolf na sve lodi netrpi sikanu nebo zbytecny nasilnictvi… No, ja jsem Nell, ale to jsi uz slysel…" 

"Ne, Vrabcak je tu host. Werewolfuv host… jsou pratele… Vrabcak je kapitan Nadeje… slysel jsi nekdy o Nadeji? Mel na ni vzpouru, asi pred pul rokem, ted ji vede jeho byvaly prvni dustojnik, a nez ji Vrabcak ziska zpatky, je host na Sternenlicht…" Na zakázaná místa se ptám automaticky a celkem očekávaně se mi dostala odpověď: "Vlastne veskere kajuty co jsou urceny pro dustojniky a tak… jednu ma Niki, jednu tam maji i Vrabcak, Black, Dharag… a prvni dustojnik, ale ten je ted na brehu… Jo, a kuchyn, pokud te tam nekdo neposle, nebo Kuchta nevyzada…"

Na palubě si všímám cukrování Vrabčáka a slečny Zorry, ale pak se odvrátím a nevšímám se ani vracejících se námořníků ani důstojníků, to až výzva na hraní kostek mě probere, ale moc se mi nedaří a jakmile se vrátí i NIki s kapitánem, začnu prohrávat ještě víc. Zabalím to a jdu spát…

Druhý den

Bocman nás vzbudil dost brzo, s odjezdem to opravdu vypadá aktuálně, možná hned s dopoledním přílivem, jenže pro nováčky má bocman překvapení - důležitě, hlasitě, ale klidně oznámí..
"Pro začátek.
Nováčci budou muset dokázat, že umí plavat.
Všichni. Snídaně počká. Ostatní se přesunou na svá místa a budou provádět své obvyklé činnosti před vyplutím.
Smotaná lana, utěsnění celého podpalubí a tak…"
"Co se týká novačků, tak se ještě musím sejít s kapitánem a domluvit se, co každý z vás bude mít na starost a pak se rovnou vrhnete do práce…" "A teď rozchod!  Každý z nováčků si vezme jeden prázdný soudek a donese mi ho.
Hodím vám ho do vody a vy mi ho přinesete zpátky. Pokud ne, nemáte tu co dělat…

Zvláštní pro mě bylo to, že nám Vrabčák na bocmanovo přání bez řečí předvedl co se po nás bude chtít, a nemohu si nevšimnout bocmanovo psa, který tam skočil za ním. Pes to po chvilce vzdal narozdíl od Vrabčáka.

Bocman nás rozdělil do trojic, plavu s klukem Tallenem a se Zorrou. Vůbec mi přitom nevadí, že z naší trojice jsem se svým soudkem venku z vody poslední. Další trojice si své odplavala a pak i další… Po tom všem koupání dostávám pro začátek k motání lan a zpěvem spolu s ostatními zaháním nudu a pocit hladu. Kuchař ale poměrně brzy donese placky.

Mezitím došel na palubu nějaký člověk a důstojníci jsou svolání ke kapitánovi na poradu a pak přišlo pár dalších nováčků, ale to nebylo moc zajímavé. Zajímavější nápad je ten, že si půjdeme s Tallenem tajně vyposlechnout ke kajutě co a jak se na nás chystá. Větší štěstí měl Talleno: "No, prej jedeme na O'Tooleho, směr Dachi. Po cestě si nováčci mají užít křest ohněm a co se týká přípravy nováčků, chce to dělat Vrabčák.  Zbytek nic moc zajímavého, snad jen že cestou vezmeme pár dalších lodí." oznámil nám ostatním po akci.

Příprava nováčků bude spočívat v boji se zbraní a pak i beze zbraně. Neuváženě(?) se sázím o tři stříbrné, že Vrabčáka beze zbraně sundám. K sázce se přidal trpaslík Gahart…

A pak konečně přichází správný rozkaz a já jsem s Nell jako dohližitelem a Tallinem poslán do lanoví natahovat placht. Podobně jako Nell reaguji na povely zdola, ale ty teď, po vyplutí na volné moře za stálého větru, pomalu ale jistě přestávají přicházet, protože je skorem vše uděláno. Další změny přijdou až po změně směru plavby, nebo až se stane něco s větrem…

Pak jsme mi nováčci staženi dolů.

 "Takže pár pravidel.
Očekává se od vás, že budete vděčný za to, že můžete jet se Sternenlicht. Z toho pro vás ale vyplývá několik věcí, které budete dodržovat, jinak si mě nepřejte."
důraz na slově "očekává se" byl tak silný, že každý musí vědět, že se jedná o rozkaz a ne jen pouhé očekávání.
"Za prvé.
Plnit rozkazy. Kdo je plnit nebude, toho čeká služba v koši, drhnutí paluby a podobné libůstky. Máme jich tu od škrábání brambor až po očišťování kormidla až až!"
rozhostí se mi na tváři zasněný úsměv, kdy si představím, jak pro některé "obzvláště se hodící" budu vybírat tresty. Například trpaslík či obrovský černoch čistící kormidlo by mě moc pobavili.

"Za druhé.
Až dojde na zábavu, tak budete o nějaké radovánky ochuzeni. Znásilňování nepřichází v úvahu. Zabíjení jen v případě kladení odporu, ale to záleží na posádce.
Až se bude blížit boj, dostanete instrukce týkající se chování v onom konkrétním případě. Na moři se to většinou ví pár hodin dopředu, než když na vás v temný uličce nějakýho zaplivanýho přístavu vyskočí ňákej rádoby hrdlořez.

Za nedodržení následují sankce, pro změnu…"
opět nechám pomlkou vyplynout ze situace, že to myslím vážně. Tentokráte už bez úsměvu.

" O větších akcích, jako je potopení nepřátelské lodi či vyslání posádky ve člunech rozhoduje kapitán. To je vám snad jasný.
Vaše dotazy nebo snad nedejbože návrhy řešení různějch situací na kapitána jdou buď přese mně nebo přes prvního důstojníka.
Takže kraviny si schovejte pro sebe a choďte jen s důležitejma věcma, jinak si mě nepřejte!"
výhružně se zamračím, neboť nerad bych řešil každý prd, se kterým nejspíše přijde kde kdo…

"Vaše ubikace jsou támhle v tom poklopu.
Všech se vás tejká jen jedna místnost, kdo se bude srát někam jinam dostane po hubě. Ostatní místnosti má vždycky někdo na starost. Vstup je tam běžně zakázanej a vás zajímá jen když vás tam někdo pošle, nebo člověk co to má na starost vás požádá o pomoc.
Jasné?!"


Mě to jasné je, stejně jako následující rozkaz - čekat na Vrabčáka. Ten nás v první části zkouší v boji s dřevěnými klacky, hrnu se automaticky k Tallenovi. "Hned jak někomu z nás vypadne klacek z ruky, tak půjdeme na dýky, ju?" šeptnu mu tiše, neboť jeho názor na boj s klacky sdílím také. Ve vhodnou chvíli odhazujeme klacky a bereme si na boj vlastní dýky, ale Vrabčák na nás nečekaně vlítne a "zabije" nás oba.

Byla to nečekaná zrada ve vlastních řadách, ale není nějak moc čas to probírat, neboť se z podpalubí vynořila dívka Rita - černý pasažér. Po drobném výslechu na palubě byla přeposlána do kajut kapitána k dalšímu výslechu…

4.12.2004 11:21:58


[zpět na rozcestník této hry]


Tato stránka byla autorem Webu naposledy ručně editována nebo automaticky upravena  28.09.2014 16:24:03
počet přístupů